Geplaatst op

Mondriaan heeft een punt

Bij de Stip Uitdaging zijn al een aantal mensen aan de slag met de opdracht ‘Mondriaan heeft een punt’. Je vind wat resultaten via de tag #dothetzelf op Instagram. Er zijn meerdere opdrachten, dit is de eerste. De komende tijd lees je meer over de verschillende opdrachten.

De kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944), die kon er wat van. Hij koos drie sterke kleuren (met zwart en wit) en maakte een groot vlak met een lijnenspel tussen deze kleuren. Als je goed kijkt zie je wat lijntjes en kleuren doorlopen (dat liet hij toen lekker zitten – onthou dit als je perfectionistisch bent aangelegd). De kleuren zijn niet daadwerkelijk primair, daar speelde hij ook mee. Er zijn ook composities in zachte kleuren van hem te bewonderen.

Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw – Piet Mondriaan, 1921 – Gemeentemuseum Den Haag

Wil je ook nog meedoen met de Stip-Uitdaging? Het kan weer op papier en digitaal. Zie voor meer informatie de webshop.

Bij de opdracht ‘Mondriaan heeft een punt’ ga je ook zo’n kleurenspel maken, maar dan in stippen. Vierkant stippen is tot nu toe nog geen succes gebleken, dus wij houden het bij ronde stippen… 


  • Duur: 45-60 minuten
  • Soort voorwerp benodigd: 
    • voor starter en medium een voorwerp met een plat vlak van minimaal 60 x 60 mm.
    • Voor expert: ga los op een rond voorwerp. Extra punten als je de contouren van je voorwerp gebruikt in je compositie..
  • Sjablonen: voor starter en medium washi tape, voor expert ronde sjablonen (verschillende maten tussen 20-50 mm ø)
  • Kleuren: vier kleuren, en eventueel wit (zie starter opdracht stap 2)

Nog materialen nodig? Je vindt ze in de webshop