Geplaatst op Geef een reactie

De mores van Morris

Misschien ken je de dessins van William Morris wel. Zeer gedetailleerd, met liefde voor de natuur, kleurrijk..ik kan er uren naar kijken. Wat een prachtige patronen! Misschien vind je het wel leuk om eens wat te weten te komen over de ontwerper en zijn filosofie hierachter. Lees dan verder (en anders kijk je hier nog even).

Aan het einde van de 19e eeuw was industrialisatie in volle gang, en Morris vond dat met massaproductie van voorwerpen de kwaliteit en ziel ervan verloren ging. Hij pleitte voor een heropleving van het ambacht. Als je de Wiki erop naslaat lees je over zijn werk in de literatuur en ontwerpen van behangtextieltegelstapijtenmeubilairglas in lood en interieurs.

Misschien nog wel belangrijker dan zijn ontwerpen was zijn opvatting: kunst wordt gemaakt voor en door het hele volk! Bruikbaar, kwalitatief en met een ziel. William Morris wordt gezien als de geestelijk vader van de ‘arts en crafts’ beweging. Hier in Nederland wordt het kunstnijverheid of toegepaste kunst genoemd. Gebruiksvoorwerpen met oog voor esthetiek, design (en ergonomie). Morris heeft ons een goede zet gegeven richting de (her)waardering van gebruiksvoorwerpen waar met hart en ziel aan gewerkt is.

Er zijn momenten bij de workshops dat iedereen stil is, vol concentratie werkt. Dat zijn de mooiste momenten, want ik weet: hier maken mensen hun eigen ontwerp. Je ziet het heel goed wanneer er met hart en ziel gewerkt is. Prachtig dat je dat al in een korte tijd voor elkaar kan krijgen! En je hebt er niet eens zoveel voor nodig. Zullen we dat vaker doen?

Misschien nog wel belangrijker dan zijn ontwerpen was zijn opvatting: kunst wordt gemaakt voor en door het hele volk! Bruikbaar, kwalitatief en met een ziel.

Wat vind jij van deze opvatting?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.