Heb je een punthoofd na de instructies? Hieronder vind je een samenvatting van alle (s)tips en trucs om je stipwerk te maken. Lees het rustig nog eens als je vragen hebt.
- Kies een vorm! Dat kan een cirkel, sjabloon of zelfgemaakte vorm zijn.
- Werk je liever uit de losse hand? Dat kan ook (kies dan voor een patroon of een vorm zoals een bloementak, waarbij het niet nodig is om symmetrisch te werken).
- Begin met de grote stippen, daarna de kleinere.
- Een donkere kleur in de basis is fijn, dat houdt de vorm goed zichtbaar. Je kunt altijd nog verzachten of feller maken met laag 2 (zie ‘laag 2’)
- Neem de ruimte en de tijd voor elke stip: een paar millimeter rondom je sjabloon stippen (de stip zet nog wat uit).
- Twijfel of je 1 of 2 stippen moet zetten? Doe er 1. Er kan altijd nog een kleinere stip tussen. En minder kans op stippen die elkaar aanraken.
- Stipjes tussen grotere stippen: voor aansluiting kies je voor dezelfde kleur(schakering).
- Check het effect van juist een andere kleur in kleinere stipjes ertussen, dit kan heel leuk zijn maar ook onrustig worden.
2 een tweede laag : verzacht een donkere kleur, of laat de vorm meer opvallen
Na laag 1 kun je een tweede laag op een eerste laag stippen. De droogtijd van verschillende stippen (ongeveer, afhankelijk van temperatuur en verfdikte) 1 mm = 2min, 3 mm=15 minuten, 5 mm= 30 minuten, 10mm = 60 minuten. Voor elke stip geldt: als het nog niet is afgebakken, kun je het altijd nog verwijderen. Met een vochtig wattenstaafje, of wegkrassen met de scherpe punt van een stokje.
- de tweede laag stippen juist naar binnen of naar buiten zetten zorgt voor verdieping
- een middenstip op de eerste laag? Kijk wat het doet met je vorm of patroon.
3. Stip toptips:
- Test kleurcombinaties of vormen op je kartonnen bordje.
- Houd je stokje altijd recht op het voorwerp voor een goede ronde stip.
- Eerst donker (in je basisvorm) en daarna licht als tweede laag geeft een mooi 3D effect. Dit kan in dezelfde kleurschakering, maar je kunt ook prima andere kleuren gebruiken
- Werk zoveel mogelijk van binnen naar buiten.
- Maak je stipstokjes regelmatig schoon met je doekje. Zo houd je de cirkels mooi rond.
- Iets gedaan wat je liever niet had? Denk niet te snel aan een fout: vaak ga je nog veel meer stippen zetten, en is het niet meer zichtbaar, of kun je eroverheen stippen, of is het onderdeel van een nieuw patroon…
- Als allerlaatste kun je een randje om je bord of schaaltje stippen om het ‘in te lijsten’.
- Let goed op de afbakinstructies: laat je werk minimaal 24 uur drogen voor je het in de oven zet.
Veel Stipplezier!
cirkels over elkaar…een #doilydots effect de tweede laag met wit patroon ‘ronduit vierkant’ uit het boek Stippen. dit kun je maken met mediterraanblauw, geel, wit en wat er gemengd mee is… Roodtinten helemaal volgestipt in symmetrie losse bloemen Dots of Cherries – dotting pattern (English))voor het retro effect Delfts blauwe stijl vraagt om Hollandse huisjes… boerenbont 2.0 losse bloemen met symmetrische rand klavertje drie