Lieve Lente

“Lieve Lente, 

Wat ben ik blij dat je er bent. Je verrast de wereld elk jaar met de mooiste bloesem en blaadjes. In geuren en kleuren vertel je ons dat er een tijd is van bloei en groei. Weet je wat? Wij zetten de bloemetjes en blaadjes ook eens binnen..op tafel. Zodat we het hele jaar rond kunnen genieten van…de Lieve Lente.”

Deze drie patronen zijn een kleine ode aan de lente. Alledrie de patronen zijn zonder sjablonen te maken, en ze zijn geschikt voor diverse voorwerpen. Bij de voorjaarsschoonmaak kun je dus gelijk je kasten uitruimen en die blanco vaasjes, bordjes en schaaltjes een lieve lente look meegeven. 

Op deze pagina vind je extra variaties en een bijpassende creatieve opdracht. Daarna de evaluatie. De materialen die gebruikt zijn staan onderaan de pagina (als ze in de webshop te koop zijn).


Blauwe Druifjes Variatie

Van binnenuit met tussenstippen

 • Voorwerp: koffieschoteltje van ø 14 cm. De cirkel in het midden is ø 5 cm.
 • Kleuren: hetzelfde als het basispatroon
 • Maten: hetzelfde als het basispatroon

Bij deze variatie zie je subtiele verschillen: de druifjes zijn nu gestipt vanuit de middencirkel van het bordje en de steeltjes van de druifjes hebben tussenstipjes. 

Je maakt deze variatie op ongeveer dezelfde manier als het basispatroon maar je begint nu met het stippen vanuit de middencirkel. 

Extra stappen:

 • Tussen de steeltjes zitten stipjes aan weerszijden van ø 0.5. Dip weer één keer verf en stip dan één kant van de steel, waarbij je onderaan begint. 
 • Onderaan de stelen zitten ook nog stippen van ø 0.5 tussen alle stelen. 

Op een beker kun je ook deze blauwe druifjes stippen, dat maakt het ronduit gezellig op tafel.


Variaties Mini Blossom

Zo leuk om te zien wat er met de Blossom kan! Hier zie je een aantal voorbeelden met varaties rond de bloem en aan de rand. Sommige bordjes zijn al een jaar of twee geleden gemaakt (voor Endless Blossom) dus helaas kan ik je de kleurencombinaties niet meer terughalen (of de kleur wordt niet meer geproduceerd).
Je kunt dit patroon ook in een schaaltje van ø 9 cm maken. Deze schaaltjes vind je ook in de webshop. Het bordje van ø 10 cm is van Albert Heijn (binnenkort niet meer in de winkels helaas).


Creatieve opdracht: licht en luchtig

Niet alleen de bloemen en planten hebben de aandacht. Bij deze creatieve opdracht ga je met de achtergrond aan de slag: de lucht. Mèt of zonder wolken…

Welke kleur heeft de lucht vandaag? Is er een wolkje aan de lucht of schijnt de zon uitbundig? Laat het zien in je stipwerk. Hieronder vind je tips en wat voorbeelden los op een bordje gestipt. Die zijn ook leuk zonder patroon zo te zien. Welke spreekt jou het meeste aan?

Tips voor een achtergrond van ‘lucht’:

 • de stippen op de achtergrond zijn niet groter dan de stippen op de voorgrond
  • bij de blauwe druifjes werk je vrij klein, in ø 2 of ø 1
  • Met Mini Blossom kan het vrij groot (ø 3 of ø 4)
  • bij Bloesemtak niet te groot (vanwege de loswaaiende stipjes) maximaal ø 2
 • wissel grotere stippen af met kleinere
  • eerste grote stippen
  • dan de kleinere

Blauwe Lucht

Deze lucht is met pastelblauw met een slordig streepje ivoor gemaakt.

Die blauwe lucht, met deze kleuren maak je die:

 • lichtblauw (51 pastelblauw) eventueel nog met ivoor (43)
 • iets donkerder en feller: opaline blauw (23) of Ming blauw (17) met ivoor (43) in verhouding 75/25%
 • met een wolkje erbij: slordig mengen met ivoor en een drupje grijs

Wolkenrij
Hier zie je een voorbeeld van een rijtje wolken. Ik heb hier wat ruimtelijk perspectief aangebracht door op de voorgrond (de bovenste rij) de wolken groter te stippen dan op de onderste rij. Zo kijk je naar de verte.

Kleuren: grijs (55) met ivoor (43)
laag 1: verhouding 75/25%
laag 2: verhouding 50/50%

Vragen maakt vrij:

 1. zou je het verschil in deze wolken groter maken of juist niet?
 2. kun je een andere manier verzinnen om wolken in je stipwerk aan te brengen?

Maak eerst je patroon af en ga daarna aan de slag met de lucht:


Zonneschijn

Ja, die zon schijnt ook natuurlijk! Hier zie je een brainstorm uitgewerkt: de gele zon met de blauwe lucht in ‘stralen’ die als golven op je af komen. Zelf vind ik het te druk voor een achtergrond, maar wie weet is dit wel het begin van een nieuw patroon…(de stippatronen van zomer?)

Vragen:

 • Hoe zou jij de zon verwerken in je achtergrond?
 • Hoe kun je ervoor zorgen dat deze opvallende verschijning op de achtergrond blijft en niet alle aandacht opeist?

Evaluatie

Met deze patronen en de bonuspagina hoop ik dat je voorlopig lekker aan de lentepatronen kunt gaan werken. Deel je stipwerk via de tag #dothetzelf en we kunnen er allemaal van genieten op Instagram. Of stuur een mailtje naar julia@dotsdesign.nl . Ik ben heel benieuwd wat jij gaat maken!

Wat vind je van de patronen en deze bonuspagina? Laat het hier weten:

Gebruikte materialen

De bloemvorm vind je ook in patroon New Blossom. En dat patroon is weer een variant op Endless Blossom…er bloeit heel wat creativiteit op uit de natuur!